Przedstaw w prostszej postaci
freeasmyhair: a) (sinα+cosα)2−(sinα−cosα)2
b) sinα(sinα+ctgα cosα)
9 cze 16:08
dooominisia: a) sin2α+2sinαcosα+cos2α−(sin2α−2sinαcosα+cos2α)=
= sin2α+2sinαcosα+cos2α−sinα+2sinαcosα−cos2α=
=4sinαcosα=2(2sinαcosα)
należy skorzystać ze wzoru na funkcje podwojonego konta:
sin2α=2sinαcosα
9 cze 16:14
dooominisia: b)sinα(sinα+cosαsinα *cosα)=
=sinα(sinα+cos2αsinα)=
=sin2α+cos2α=1
9 cze 16:17
dooominisia: b)sinα(sinα+cosαsinα *cosα)=
=sinα(sinα+cos2αsinα)=
=sin2α+cos2α=1
9 cze 16:17