opisowe
bardzo prosze o pomoc: basia postanowila biegac. Pierwszego dnia biegala 20 minut, a kazdego kolejnego dnia o 5
minut dluzej. i mam obliczyc za ile dni bedzie biegala 1,5 godziny i to mi wyszlo 15
dni. zgadza sie. ale druga czesc ktorej nie moge zrobić:
Po ilu dniach łączny czas biegania przekroczy 10 godzin?
wiem ze to bedzie cos chyba z sumy ciagu ale nie wiem jak to zrobić. pomóżcie
2 mar 21:41
ola z I b:
Oblicz n dla sumy ciągu arytm.
Sn > 600 min.
Sn = ( a1 + an)/2 * n an = 20 + ( n-1) *5 = 15 +5n
( 20 + 15 + 5n )*n > 1200
5n2 + 35n - 1200 >0
n2 +7n - 240 > 0 Δ≈31,6
n1 = 12, 3 n2 --- ujemne ( odpada)
odp n = 13 bo n€N więc po 13 dniach!
2 mar 21:53
ola z I b: Pierwszą część masz policzoną dobrze .
15 dni.
2 mar 21:54
pavlov: wyznacz wzór ogólny ciągu an
potem podstaw wszystkie dane do nierówności
10h<a1+an/2 *n
2 mar 21:57
pavlov: przepraszam olu ale nie zauważyłem wcześniej twojej wypowiedzi
2 mar 21:58
ola z I b:
Ja się nie gniewam
2 mar 21:59
bardzo prosze o pomoc: ooo dzięki

dobrze myślałem ale zamieszałem sie bo wychodzily mi pierwiastki dziwne.
Ale teraz jest git

dzięki
2 mar 22:08