proszę o szczegółowe rozwiązania
sylwia: 1. oblicz sume 20 wyrazów ciągu arytmetycznego jesli a1 = 2 a6 = 12
2. wyznacz X dla wyrazów ciągu arytmetycznego x+3, 2x−4, 3x+5.
3. wyznacz "q" w ciągu geometrycznym jesli a6 = 25 a4 = 81
4. wyznacz X w ciągu geometrycznym dla wyrazów 2, 5x+1, 32
5. sprawdz i udowodnij czy podany ciag jest arytmetycznym an = n2 + 5n − 3
9 cze 15:16
oaxoaxoax: 1.a
6=a
1+5r
12−2=5r
2=r
a
20=a
1+19r
a
20=2+38
a
20=40
S
20=800
9 cze 15:19
oaxoaxoax: 4.Z własności ciągu geometrycznego wiemy, że b
2=a*c, więc:
(5x+1)
2=2*32
25x
2+10x+1=64
25x
2+10x−63=0
Δ=6400
√Δ=80
| | 90 | | 70 | |
x1=− |
| lub x2= |
| ⇒ dla x1 ciąg nie jest geometryczny, czyli x wynosi |
| | 50 | | 50 | |
9 cze 15:32
oaxoaxoax: an = n2 + 5n − 3
an+1=(n+1)2 +5(n+1) − 3 = n2 + 2n + 1 + 5n + 5 − 3 = n2 + 7n + 3
an1 − an = n2 + 7n + 3 − n2 − 5n + 3 = 2n + 6.
9 cze 15:41
oaxoaxoax: Czy w 2 oraz 3 zadaniu jest wszystko poprawnie przepisane ? Bo coś dziwnie mi wychodzi.
9 cze 15:42
sylwia: tak napewno wszystko jest dobrze.
w 2 zadaniu : 4x−8 = x+3+3x+5 wlasnie tu utknęłam
9 cze 15:45
oaxoaxoax: Bo mi wychodzi 0=16, wiec sprzeczność. Raczej na pewno się nie pomyliłem.
9 cze 15:46
sylwia: no mi wlasnie tez 0=16 . czyli nie ma takiej liczby która mozna podstawic za x aby tworzyła
ciąg arytmetyczny?
9 cze 15:47
oaxoaxoax: Tak mi się wydaję. Natomiast w 3 moim zdaniem powinno wyjść, że q=1,8 lub q=−1,8. Tylko w sumie
otrzymałem to przez niedopatrzenie, a nie w sposób jaki powinno być.
9 cze 15:49