Schemat Bernoulliego, prawdopodobieństwo
kaśka: hey. Pomóżcie, nie wiem jak zrobić takie zadania (prawdopodobieństwo) :
a) W schemacie 5 prób Bernoulliego prawdopodobieństwo otrzymania samych sukcesów jest
równe 32/243 (ułamek). Jakie jest prawdopodobieństwo uzyskania sukcesu w jednej próbie?
b)W schemacie 4 prób Bernoulliego prawdopodobieństwo otrzymania co najmniej jednego
sukcesu jest równe 15/16 (ułamek). Jakie jest prawdopodobieństwo uzyskania sukcesu w
jednej próbie?
pozdr.
2 mar 21:37
Bogdan:
Wskazówka:
(2/3)5 = ?
2 mar 21:42
Bogdan:
Wskazówka do b)
Jakie jest prawdopodobieństwo zdarzenia przeciwnego?,
oraz (1/2)2 = ?
2 mar 21:45
Bogdan:
poprawka, powinno być (1/2)4 = ?
2 mar 21:46
kaśka: i to już koniec rozwiązania?
2 mar 22:42
kaśka: zgodnie z odpowiedziami powinno wyjść w:
a) 2/3
b) 1/2
więc chyba coś jest źle..
2 mar 22:45
kaśka: może ktoś tutaj zajrzeć, i mnie naprowadzić:(?
2 mar 22:58
magdaz: wystarczy analiza wzoru ze Schematu Bernoulliego
2 mar 23:05
magdaz: a) 5 prób czyli n=5
same sukcesy czyli k=5
2 mar 23:05
V: W pierwszym wypadku, by 5 razy był sukces, musimy 5 razy wylosować coś z szansą 2/3,
czyli 25/35, czyli właśnie 32/243. W drugim szansa odwrotna, czyli że nie będzie
żadnego sukcesu w 4 próbach, wynosi 1/16, więc 4 razy 1/2, ponieważ 1/24 wynosi 1/16.
Ponieważ szansa na porażkę wynosi 1/2, logiczne jest szansa na nieporażkę wyniesie
1-1/2, czyli 1/2. Mam nadzieję że pomogłem, niech szlag trafi całki, pozdrawiam V.
2 mar 23:06
Bogdan:
Nie podałem rozwiązania, tylko wskazówki.
Chciałem, abyś zauważyła:
a) (2/3)5 = 32/243 oraz
b) 1/2)4 = 1/16, a także, że warto zająć się zdarzeniem przeciwnym.
Jeśli coś jest źle, to u Ciebie.
Spróbuj rozwiązać sama.
2 mar 23:08
magdaz: prawdopodobieństwo otrzymania samych sukcesów w tych 5 próbach jest równe 32/243
zatem
(5 po 5)*p5*q0=32/243
1*p5*1=32/243
p5=32/243
p=2/3, bo 25=32 oraz 35=243
2 mar 23:08
magdaz: b) z przeciwnego i analogicznie
2 mar 23:09