Jacek:
Narysuj wykres funkcji określ ich dziedzine zbiór wartości miejsce zerowe i przedział monotoniczności.
a)f(x)=x*x-4
b)f(x)=3\x
pomocy
16 gru 21:04
Scotty:
ad a)
f(x)=x2-4
f(x)=(x-2)*(x+2)
Dziedzina funkcji: x należy do zbioru liczb rzeczywistych
miejsca zerowe, czyli dla jakich x-ów f(x)=0, czyli
x-2=0 lub x+2=0
x1=2 x2=-2
Wierzchołek paraboli p=0/2; q=-Δ/(4a)=-(b2-4ac)/(4a)=-16/4=-4
Zbiór wartości: f(x)≥-4
Dla x<0 f(x) jest malejąca, dla x≥0 f(x) jest rosnąca
18 gru 22:21
Scotty:
ad b)
f(x)=3/x
Dziedzina funkcji: x musi być różne od 0.
Funkcja nie posiada miejsc zerowych.
Funkcja przyjmuje wartości różne od 0.
Funkcja w całym przedziale gdzie jest określona jest malejąca
18 gru 22:31
angi:
NASZKICUJ WYKRES FUNKCJI f(x)=2-IXI zapisz dziedzine i przeciwdziedzine, miejsce zerowe,przedzial monotonicznosci ,zbior argumentow dla ktorych f(x)>1
10 sty 21:24