pochodne
Anita: Oblicz drugą pochodną:
f(x) = √x2 + x
9 cze 13:31
think: Anita a umiesz obliczyć pierwszą pochodną? Musisz zastosować wzór na pochodną z funkcji
złożonej.
9 cze 13:39
Anita: wiem, że pochodna z x2 + x to 2x + 1 ale nie wiem co z tym pierwiastkiem.
9 cze 13:45
think: a pochodna z pierwiastka to ile?
9 cze 13:47
think: np (√a)' = .....
9 cze 13:47
think: gdzie a to zmienna nie stała
9 cze 13:47
9 cze 13:50
9 cze 13:51
think: prawie

a = x
2 + x
będzie tak:
9 cze 14:02
think: teraz napisz jak to powinno być
9 cze 14:02