^^:

popatrz na rysunek ile jest krawędzi, no mamy ich tutaj 8 i każda ma taką samą długość (x) a
wszystkie w sumie mają długość 48, czyli
8x = 48
x = 6 <−−−− długość każdej krawędzi tego ostrosłupa
teraz liczymy objętość pomału, tak jak kolega napisał wyżej, mamy
B
V = objętość =
13P
p*H
Podstawa to kwadtar (na rysunku tego nie widać, ale tak jest)
P
p = 6*6 = 36
H możemy policzyć z twierdzenia pitagorasa.
połowa przekątnej podstawy(zielona część)
2 + H
2 = x
2
liczymy połowe przekątnej
przekątna = 6
√2, ze wzoru −−−>
854
więc połowa = 3
√2
(3
√2)
2 + H
2 = 6
2
18 + H
2 = 36
H
2 = 18
H =
√18 = 3
√2 (na różowo)
Objętosść =
13*p
p*H =
13*36*3
√2 = 36
√2
Liczymy pole boczne
ściana boczna ma wszystkie krawędzie jednakowej długości, jest trójkątej równobocznym, i ze
wzoru możemy policzyć jej pole.
P =
ap{3}4 =
62√34 =
36√34 = 9
√3
Pole boczne składa się z 4 ścian bocznym
czyli P
b = 4 * P
ściany = 4*9
√3 = 36
√3
zgadza się.

jak cos to pytaj.