proszę o pomoc
123 :/: zad.1 Objętość prostopadłościanu, którego wysokość ma długość 10 cm, równa jest 480 cm3.
Stosunek długości krawędzi podstawy wynosi 3:2. Wyznacz miarę kata nachylenia przekątnej
prostopadłościanu do płaszczyzny podstawy. Sporządź rysunek prostopadłościanu i zaznacz
szukany kąt.
9 cze 12:47
think:

a = 3x
b = 2x
H = 10 cm
V = 480 cm
3
V = abH
V = 3x*2x*10 === 480 → 6x
2 = 48 → x = ....; a =...; b = ....
9 cze 13:13
think: d = √H2 + a2 + b2 na wypadek gdyby ta zależność była Ci obca...
9 cze 13:18
123 :/: niestety...matematyka trochę mnie "przeraża"..dziekuję za odpowiedz.. miało wyjść α=45 stopni
9 cze 13:21
^^:

H = 10 (wysokość)
Objętość = V = Pole podstawy * Wysokość = P
p * H = a*b*h
480 = a*b*10
48 = a*b
ab =
32
a =
32b
48 = a*b
podstawiamy
48 =
32b * b
48 =
32 b
2 /*2
96 = 3b
2 / /3
32 = b
2
b =
√32 = 4
√2
lub
b = −
√32 = −4
√2
b>0 (b musi być większe od zera bo to jest długość boku, więc zostaje jeden wynik).
b = 4
√2
a =
32b =
32 * 4
√2 = 6
√2
szukany kąt to zielona plama, kąt pomiędzy liniami czerwonymi (przekątną prostopadłościanu, a
płaszczyzną podstawy).
teraz już trzeba tylko obliczyć długość, np przekątnej podstawy
p − przekątna podstawy
można ją obliczyć z twierdzenia pitagorasa
p
2 = a
2 + b
2
p
2 = (6
√2)
2 + (4
√2)
2
p
2 = 72 + 32 = 104
p =
√104 2
√26
tgα (szukanego kąta) =
102√26 =
5√26 =
5√2626 ≈ 0,980580676
szukamy w tablicy dla jakiej wartości kąta mamy taką wartość tg (tangensa)
http://sciaga.onet.pl/12521,59,19581,tabela.html

najbliżej pasuje kąt 45 stopni powinno być dokładnie a nie jest.
może się gdzies polyiłem, albo jakieś dane.
najważniejsze zebyś zrozumiała o co chodzi i próbowała sama do tego dojść na papierze.
jak coś to pytaj.
9 cze 13:22
think: ano jak policzysz to co Ci podałam, to też powinno Ci tak wyjść... masz prawie gotowe
rozwiązanie, nie masz 5 lat najwyższa pora stawić czoła swoim lękom
9 cze 13:24