trójkaty
Miśka: Długości boków prostokąta wynoszą a=2 b=3, a pole prostokata do niego podobnego jest równe 150.
Oblicz długośc boków tego prostokąta.
9 cze 12:30
kachamacha: 2*3=6
150/6=25
czyli skala podobienstwa to 5
więc a=10,b=15
9 cze 12:35
Miśka: a czy mogłabyś to wytłumaczyć?
9 cze 12:41
kachamacha: a którego momentu nie rozumiesz?
9 cze 12:42
Miśka: skąd wzięła się ta skala podobieństwa?
9 cze 12:44
anka:
9 cze 12:52
kachamacha: no masakra −ręce opadają
9 cze 12:54
krystek: W figurach podobnych stosukek odpowiednich boków wynosi k to stosunek pól tych figur =k2,
stosnek objętości brył wynosi k3.
Stąd miałaś P1P2 =k2=25=52 stąd skala podobieństwa wynosi k=5
9 cze 13:14