Trójkąt
Miśka: Trókąt A'B'C' jest podobny do trójkąta w skali k>1. Dwa boki trójkąta ABC mają dł. 5cm. i 6cm
dwa boki trójkąta A'B'C' też mają 6 i 5cm jaką długość ma trzeci bok trójkąta ABC, a jaką
trzeci bok trójkąta A'B'C'?
9 cze 12:27
asd: może tak
z 5 jest 6
czyli skala k=1,2
1,2 * 5 = 6
z sześciu jest jakaś większa liczba której nie podano
natomiast z jakiejś liczby, której szukano jest 5, czyli
x * 1,2 = 5
x = 151,2 = 5 * 56 = 256 = 416
9 cze 12:52
asd: ale nie wiem czy to dobrze, jak coś pytaj ^^
9 cze 12:52
Miśka: skąd ta skala jak z 5 jest 6?
9 cze 12:54