trapezy
Miśka:

Czworokąt ABCD jest trapezem. Udowodnij, że trójkaty AOD i CBO maja równe pole.
9 cze 12:19
asd: ale to musi być równoramienny trapez nie pisze nic o tym ?
9 cze 12:34
Miśka: nie nie ma takiej informacji...
9 cze 12:42
hwdtel i x3:
PΔ
ADO=0,5|OD||AO|(sin∡O) : PΔ
COB=0,5|OC||OB|sin(∡O)
| | |AO| | | |OB| | | |CO| | | |DO| | |
ΔAOB∼ΔCOD ; |
| = |
| ; |
| = |
|
|
| | sinβ | | sinα | | sinβ | | sinα | |
| |AO||DO| | | |OB||OC| | |
| = |
|
|
| sinαsinβ | | sinαsinβ | |
PΔ
ADO = PΔ
COB cbdw
12 cze 12:31
Bogdan:

Najpierw trzeba pokazać, że odcinki e, f są równe.
| | a | | w + v | | aw | |
Z podobieństwa trójkątów: ABD i EOD: |
| = |
| ⇒ e = |
| . |
| | e | | w | | w + v | |
| | a | | w + v | | aw | |
Z podobieństwa trójkątów: ABC i FOC: |
| = |
| ⇒ f = |
| . |
| | f | | w | | w + v | |
Stąd e = f.
Pola trójkątów AOE i BOF są równe, bo mają równe podstawy (e = f) i równe wysokości v.
Pola trójkątów EOD i FOC są równe, bo mają równe podstawy (e = f) i równe wysokości w.
Wobec tego P
AOD = P
BOC, co należało udowodnić.
12 cze 13:15
Vax: Można to udowodnić w jeszcze prostszy sposób, zauważmy, że P
ABD = P
ABC, teraz oznaczmy
P
ABO = P
1 , P
AOD = P
2 , P
BOC = P
3, naszą równość można zapisać:
P
1+P
2 = P
1+P
3 /−P
1
P
2 = P
3
cnd

Pozdrawiam.
27 cze 14:01