z
sin: | | x+3 | |
oblicza cłke∫ |
| |
| | x2+6x+5 | |
9 cze 12:12
Matt: wyciągasz przed całke 1/2, w liczniku piszesz 2x+6
wynik to ln|x2+6x+5|
9 cze 12:17
Matt: z zasady gdy w liczniku jest pochadna mianownika
9 cze 12:20
9 cze 12:24
Matt: to tez nie trudno najpierw robisz tak samo czyli 1/2 przed calke i masz
| | 2x+4 | | 2x+6−2 | |
1/2∫ |
| =1/2∫ |
| =1/2 |
| | x2+6x+5 | | x2+6x+5 | |
9 cze 12:31
Matt: | 1 | | 2x+6 | | 1 | | 2 | |
| ∫ |
| − |
| ∫ |
| =12ln|x2+6x+5| − |t=x2+6x+5 dx=dt2x+6| |
| 2 | | x2+6x+5 | | 2 | | x2+6x+5 | |
| | 2 | |
12∫ |
| = 12ln|x2+6x+5| − 12ln|2x+6| |
| | 2x+6 | |
9 cze 12:35
sin: dobra to mam taki pyt ja dól mozemy dac (x+3)2−4
9 cze 12:45
sin: to co potem z −4 robimy jak chce rozkładac na ułamki proste
9 cze 12:45
Matt: tak, ale w jakim celu?
9 cze 12:46
Matt: mianownik jest niezmienny
9 cze 12:48
sin: al ejak mam inaczej
9 cze 13:04
Matt: tzn?
9 cze 13:05
sin: no jak mis ie to przyda to co wtedy z tym robie
9 cze 13:06