oblicz długość boków
Misia: oblicz dlugość boków trójkąta prostokątnego podstawa = 11 boki x i y niewiadome i kąt między
podstawą a bokiem y wynosi 45 stopni.
9 cze 09:00
kachamacha: musisz dokładniej podać informacje.użyj pojęć: przypostokątna,przeciwprostokątna
9 cze 09:02
Misia: przeciwprostokątna = 11
przyprostokątne x,y −niewiadome
kąt między przeciwprostokątną a przyprostokątną y wynosi 45 stopni
9 cze 09:19
TPB: Zauważ, że x=y (dlaczego? uzasadnij to opierając się na tym, że suma kątów w trójkącie wynosi
180 stopni)
Potem tw. Pitagorasa:
x2 + x2 = 121
Rozwiązujesz równanie i otrzymujesz długość przyprostokątnych.
9 cze 09:28
Misia: podaj rozwiązanie
9 cze 10:13
TPB: nie ma nic na tacy. Nauka polega na samodzielności. Masz napisane krok po kroku, co trzeba
policzyć, to teraz weź ołówek i licz. Czekam na odpowiedź.
9 cze 10:22
lolis: a skąd ci się wzieła liczba 121?
9 cze 10:26
Misia: no właśnie skąd?
9 cze 10:28
TPB: 112 = 121
9 cze 10:28
Misia: no czyli że x=11? przecież x to nie wiadoma a 11 to podstawa
9 cze 10:30
TPB: jeżeli x = 11, to x2 + x2 = 242 ≠121, a więc źle.
Rób zadanie tak jak napisałem. Najpierw uzasadnij, że x=y. Potem przyjdzie czas na tw.
Pitagorasa.
9 cze 10:35
Misia: dobra nic nie rozumiem... mam 2 z matmy więc nic dziwnego..
9 cze 10:39
TPB: Ja miałem 2 z fizyki, a rozumiałem wszystko ,więc nie rozumiem gdzie jest tutaj dziwność. Zrób
rysunek, zaznacz kąty i zastanów się dlaczego przyprostokątne są sobie równe.
9 cze 10:40
anka:
I po co tyle gadania. Misia nie leń się i narysuj tutaj starannie swój trójkąt
z oznaczeniami.
9 cze 10:45
Misia: no bo kąty przy podstawie mają taką samą miare.
9 cze 10:45
TPB: No właśnie! Czyli trójkąta jest równoramienny! Dlatego x=y
9 cze 10:46
TPB: Teraz możemy wykorzystać twierdzenie Pitagorasa:
x2 + y2 = 112
Ale x=y więc:
x2 + x2 = 121
Spróbuj rozwiązać teraz to równanie. Jak będą problemy to pomogę.
9 cze 10:47
Misia:

9 cze 10:51
Misia: czyli 2x2 =121 czyli x=11?
9 cze 10:53
TPB:
9 cze 10:55
TPB: Częściowo dobrze 2x
2 = 121, ale to nie oznacza, że x = 11
2x
2 = 121 /:2
Teraz liczysz x
9 cze 10:56
Misia: no ok. ja mam w zadaniu taki rys. jak wyżej... no ale to to samo
9 cze 10:57
TPB: tak, to samo. Ale teraz zajmijmy się iksem.
9 cze 10:58
Misia: ale skoro x2 =121 to x nie jest równy 11... więc ile?
9 cze 10:58
TPB: Jeżeli x2 = 121, to x = 11, ale Ty masz równanie 2x2 = 121
9 cze 10:59
Misia: | | 1 | |
czyli 2x =11 więc x =5 |
| ? |
| | 2 | |
9 cze 11:02
TPB: Nie
Jeżeli 2x2 = 121, to √2x = 11
Zapomniałaś o spierwiastkowaniu dwójki.
9 cze 11:03
Misia: Jezu nie mógłbyś mi podać rozwiązania... ja tego pilnie potrzebuje a nic nie rozumiem..:(
9 cze 11:05
TPB:
Prosze bardzo, oto wynik... ciekawi mnie tylko czy coś Ci on pomoże.
9 cze 11:16