ekstrema 2zmiennych spr
misiq: Sprawdzic, czy funkcja f(x, y) = y · ln(x
2 + y
2 + 1) ma ekstremum w punkcie (0, 0).
po policzeniu pochodnych czastkowych....ktore nie wychodza za ciekawe (przyrownalem do 0
obie...i nie wyliczajac wstawilem (x,y)=(0,0)...wowczas oba rownania wyszly tozsamosciowe −>
1=1 oraz 0=0)...i teraz moje pytanie...czy taki zabieg wystarcza i zadanie jest zakonczone
(+komentarz) czy musze jednak policzyc jakos pkt stacjonarne wyznaczniki itd ale tylko dla pkt
(0,0)
9 cze 00:41
TPB: Zaczynamy rozwiązanie:
f(x;y) = ln(x
2+y
2+1)
Dziedziną naturalną funkcji jest (x;y)∊ℛ
2
Policzmy teraz pochodne cząstkowe.
Sprawdzasz kiedy się one zerują, jedynym punktem rozwiązania układu równań jest (0;0).
Liczysz teraz pochodne drugiego rzędu i podstawiasz x=0 i y=0.
Potem liczysz wyznacznik macierzy Hessego i okazuje się, że jest w tym punkcie minimum.
9 cze 08:18
TPB: Ups sorry mój post cały jest do bani. zapomniałem, ze jest tam "y" przed logarytmem.
9 cze 09:30