dziedzina funkcji
Karola: Wyznacz naturalną dziedzine funkci f okreslonej wzorem : f(x)=(1 nad x
2 -1 ) -
pierwiastek z -x
2 -2x+ 3.
Nie wiem czy dobrze mi wychodzi, że dziedzina jest
(-nieskonczonosc,-3>suma(1,+nieskonczonosci)
2 mar 21:09
Mickej: dziedzina to z pierwszego
x≠1 x≠-1
i pod pierwiastkiem nie moze być liczby ujemnej
czyli wartość pod pierwiastkiem ≥0
2 mar 21:29
Karola: To wiem, tylka gorzej z okresleniem czesci wspolnej. Tzn bo od dziedziny musze odjac -1 i
1 nie ?
3 mar 15:23
Basia: no to jaki zbiór jest zbiorem rozwiązań nierówności
- x2 - 2x + 3 ≥ 0 ?
3 mar 15:26
Karola: (-nieskonczonosc, -3>suma<1,+nieskonczonosc) ?
3 mar 15:43
b.: na odwrót: <-3, 1>, bo współczynnik przy x2 jest ujemny (-1)
warto sobie sprawdzać wstawiając jakoś wartość ze znalezionego zbioru: np. wstawiając x=2
dostaniesz -4-4+3 = -5 <0, czyli źle...
3 mar 16:12
kari: czyli dziedzina bedzie <-3,1)\-1?
3 mar 16:30
Karola: ooo fakt
3 mar 16:35
b.: Tak, <-3,1)\-1 czyli <-3,-1) u (-1,1).
3 mar 17:43