zad:><
pomocy (:(: Pole powierzchni bocznej walca jest równe 60(pi) cm2 , a pole powierzchni całkowitej
78(pi) cm2. Oblicz objętośc walca. pi= 3,14
2 mar 21:06
Basia: to już dzisiaj rozwiązywałam
2 mar 23:45
Zbyszek : Basia:
Pb = 2πRH
Pc = 2πR2 + 2πRH
2πRH = 60π /:2π
RH = 30
H= 30/R
------------------
2πR2 + 2πR*(30/R) = 78π /:2π
R2 + 30 = 39
R2 - 9 = 0
(R-3)(R+3)=0
R-3 = 0 lub R+3=0
R=3 lub R=-3 (niemożliwe bo R,H>0)\
czyli
R=3
----------------
H = 30/3
H=10
---------------
V = πR2*H = π*9*10 = 90π
2 mar 23:48