Pomózcie
Ulka: Wektor u ma współrzędne u= [4,-3], długośc wektoa v wynosi 10. Wyznacz wspolrzedne
wektora v wiedzac ze wektory u oraz u+v maja rowne dlugosci.
2 mar 21:04
Basia: rozwiązuję
2 mar 23:46
Basia:
|u| = √42 + (-3)2 = √16+9 = √25 = 5
v=[ x;y]
√x2+y2 =10
-------------------------
u+v = [ x+4; y-3]
|u+v| = √(x+4)2 + (y-3)2
√(x+4)2 + (y-3)2 =5
----------------------------------
po obustronnym podniesieniu podkreślonych równań mamy
x2+y2 = 100
(x+4)2 + (y-3)2 = 25
x2 + 8x + 16 + y2 - 6y +9 = 25
x2 + y2 + 8x - 6y + 25 = 25
-----------
100 + 8x - 6y = 0 /:2
50 + 4x - 3y = 0
3y = 4x + 50
y = (4x +50)/3
x2 + (4x+50)2 / 32 = 100 /*9
9x2 + (4x + 50)2 = 900
9x2 + 16x2 + 400x + 2500 = 900
25x2 + 400x + 1600 = 0 /:25
x2 + 16x + 64 = 0
(x + 8)2 = 0
x + 8 = 0
x = -8
-----------------
y = [ 4*(-8) + 50 ] / 3 = ( -32 + 50)/3 = 18/3 = 6
y = 6
------------------
v = [-8;6]
2 mar 23:56
[opi: βγπΩ≤
19 gru 21:58