matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
calka
Bronxa:
jak policzyc calke: ∫sin
4
x dx
7 cze 23:26
Godzio:
∫sin
4
xdx = ∫sin
2
x(1 − cos
2
x) = ∫(sin
2
x − sin
2
xcos
2
x)dx =
1
= ∫(sin
2
x −
sin
2
2x)dx
4
1 − cos2x
Dalej sobie poradzisz korzystając chociażby z tożsamości sin
2
x =
?
2
7 cze 23:35