Trygonometria
Syriusz: Proszę o rozwiązanie garstki newralgicznych zadań z trygonometrii. Prosiłbym również o
wykonanie stosownych obliczeń na których mógłbym się wzorować podczas wykonywania podobnych
działań. Z góry dziękuję!
1.Jeżeli kąt α jest kątem ostrym, to tożsamością trygonometryczną nie jest:
a) (sin α + cos α)
2 = 1
b) 1 + cos
2α − sin
2α = 2cos
2α
| | 1 | |
c) cos α + cos α tg2α = |
| |
| | cos α | |
| | sin α + cos α | |
d) |
| = 1 + tg α |
| | cos α | |
2. Liczba 1 jest wartością wyrażenia:
c) sin
245
o + cos60
o
d) (1 + sin90
o)
2
3. Człowiek o wysokości 1,8m rzuca cień o długości 2,4m. Ile wynosi kąt padania promieni
słonecznych na powierzchnię ziemi?
a) 35
o
b) 34
o
c) 36
o
d) 37
o
4. Liczba cos75
o jest:
a) całkowita
| | 1 | |
5. Liczba |
| jest dla α = 30o wartością wyrażenia: |
| | 6 | |
| | 1 | |
a) |
| + sin α * cos α |
| | tg α | |
| | 1 | |
b) sin α − tg α2 * |
| |
| | 2sin α | |
c) sin α * cos α * tg α