Oblicz logarytm
Maciej: Wiedząc ,że:
log54=a i log527=b, oblicz log56
7 cze 21:25
Eta:
| | 1 | |
log54= log522= 2log52 = a => log52= |
| a
|
| | 2 | |
| | 1 | |
log527= log533= 3log53= b => log53= |
| b
|
| | 3 | |
| | 1 | | 1 | |
zatem: log56= log5(2*3)=log53+log52= |
| a+ |
| b |
| | 2 | | 3 | |
7 cze 21:56
Maciej: Wielkie dzięki to forum jest moim matematycznym mistrzem
7 cze 21:57
Eta:
7 cze 22:00
Maciej: niestety mam jeszcze problem w drugą stronę
log43=a i log45=b, oblicz log41,8
7 cze 22:08
Godzio: | | 3 | |
log4 |
| = log 43 − log 45 |
| | 5 | |
7 cze 22:08
Godzio:
O zaszalałem
| | 9 | |
log4 |
| = log49 − log45 = log432 − log45 = 2log43 − log45 |
| | 5 | |
7 cze 22:09
Eta:
7 cze 22:13
Maciej: 
Dzięki
7 cze 22:21