PROblem
TOmek: Trygonometria: Okres zbiór wartosci i naszkicuj wykres funkcji
| | π | |
b)d=<π,π>, f(x)=sin(x− |
| ) |
| | 4 | |
−−−−−−−−−−−
| | π | |
zrobiłem to tak: f(x)=sin(x− |
| )=sin(x−45o) i teraz nie wiem czy moge tak to zrobic |
| | 4 | |
−wyciągam minus
−sin(45−x)=−sin45
dobrze ?
7 cze 21:00
7 cze 21:03
ZKS:
Po co takie zabawy?
| | π | | π | |
f(x) = sin(x − |
| ) jest to po prostu wykres funkcji sinus przesunięty o |
| w prawo |
| | 4 | | 4 | |
7 cze 21:04
ICSP: albo narysuj wykres sinusa i przesuń go o 45o w prawo.
Jak widzisz przesuniecie w bok nie zmienia wartości maksymalnej i minimalnej sinusa.
7 cze 21:05
ICSP: ja po prostu lubie się bawić i nie czytam poleceń:( MIałem tak samo na maturze że polecenia nie
przeczytałem i źle zadanie zrobiłem.
7 cze 21:05
TOmek: ok juz sobie powoli to przypominam, to było łatwe, tylko trzeba pamietac te szczegóły, dziekuje
7 cze 21:06
TOmek: Oblicz
sin15o
jak z tego wybrnąc?
7 cze 21:09
ZKS:
ICSP i jak będziesz miał 100% z podstawy?
7 cze 21:10
ICSP: sin(45−30) teraz przydadzą ci sie wzory redukcyjne.
7 cze 21:10
ZKS:
sin15o = sin(45o − 30o)
7 cze 21:10
ICSP: Zobaczymy, ale na pewno coś koło tego
7 cze 21:11
ZKS: | √2 | | √3 | | 1 | | √2 | | √6 − √2 | |
| * |
| − |
| * |
| = |
| |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 4 | |
7 cze 21:12
ZKS:
Ma być jak by inaczej
7 cze 21:13
TOmek: ok dziekuje teraz dalej:
Uprość wyrazenie: 3π=540
tg(α−3π)=−tg(3*180−α) i nie wiem co z tym począć
7 cze 21:16
Godzio: = −tgα
Okres tangensa to 180o więc dowolnie można go o ten okres przesuwać
tgα = tg(α + π) = tg(α + 5π) = tg(α − 4π) itd
7 cze 21:17
Godzio:
I teraz nie popatrzyłem, bo Ty nie potrzebnie tego minusa wziąłeś
7 cze 21:18
TOmek: a odp, mam tgα
7 cze 21:19
TOmek: czemu nie potrzebnie?
7 cze 21:19
ZKS:
tg(π − α) = −tgα
−tg(3π − α) = tgα
7 cze 21:20
Godzio: Bo jeśli masz wielokrotność π tzn. tg(α + / − kπ) to od razu piszesz tgα
7 cze 21:21
TOmek: nie rozumiem tego −tg(3π − α) = tgα bo 3π to 540
o i nie wiem w która czesc "tabelki"
| | π | |
zajrzeć. Niby 3*180 więc patrzę na (0, |
| ) |
| | 2 | |
7 cze 21:23
TOmek: Godzio nie zaleznie od minusa przed?
7 cze 21:23
TOmek: Odp; tak. Dobra robie dalej , jak bedzie jakis problem zaraz napisze

dziekuje za poprzednie posty
7 cze 21:27
TOmek: Oblicz:
| | √3 | |
f)sin(−120)= −sin(120)= −sin(90+30)= − (−sin(30))=sin30 a odp mam − |
| |
| | 2 | |
7 cze 21:33
ZKS:
| | π | |
Siunus dla ( |
| ,π) jest dodatni |
| | 2 | |
7 cze 21:34
ICSP: sin(180−α) = sinα
120 = 180 − 60 ⇔ α = 60
sin( 180 − 60) = sin60
| | √3 | |
−sin60 = − |
| czyli wynik dobry. |
| | 2 | |
7 cze 21:35
ICSP: ale to jest III ćwiartka.
7 cze 21:35
ZKS:
sin(90o + α) = cosα
7 cze 21:36
TOmek: ok, pomylka, dziekuje
7 cze 21:36
ZKS:
Dlaczego III ćwiartka sin120o ?
7 cze 21:37
TOmek: jeszcze przy sin(90+30) powinna byc zmiana na cos30.. duzo rzeczy zapomnialem...
7 cze 21:37
TOmek: ok, jasny juz jest ten przyklad, dziekuje
7 cze 21:38
ICSP: sin 120 − II ćwiartka
sin − 120o − III ćwiartka
7 cze 21:39
ZKS:
Heh no tak tak tylko mi chodziło o sam sin120o i dlatego się dziwiłem że III ćwiartka
7 cze 21:41