Dla jakich wartości parametru m...
wiewiora: 1. Dla jakich wartości parametru m liczba −3 znajduje się pomiędzy pierwiastkami równania −2x2
+ (2m − 1)x + 4m = 0 ?
2. Wyznacz wartości parametru m, dla których suma odwrotności pierwiastków równania x2 − (m +
3)x + m − 2 = 0 jest dodatnia.
3. Wyznacz wartości parametru k, dla których równanie x2 − 3kx + k2 = 0 ma dwa różne
pierwiastki większe od 2.
Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu ;<
7 cze 20:59
Godzio:
Zad. 1
x
1 < −3 < x
2
Rozwiązać układ i podać część wspólną
Zad. 2
Δ ≥ 0
| 1 | | 1 | | x1 + x2 | | −b | |
| + |
| > 0 ⇒ |
| > 0 ⇒ |
| > 0 |
| x1 | | x2 | | x1x2 | | c | |
Zad. 3
Δ > 0
f(2) > 0
x
w > 2
7 cze 21:11