geometria analityczna
Komandoldr: 1. Oblicz długość wektora AB gdy (sam wektor też podać):
a) A=(2,4) B=(7,9) b) A=(−1,2) B=(2,−1)
2. Wiedząc że A=(−1,4) B=(3,−2) C=(0,6) oblicz współrzędne wektora w, takiego że:
a) w= AB + AC b) w=2AC − 1/2 AB
3.Oblicz współrzędne S odcinka AB gdy :
a) A=(−2,2) B=(−4,8) b) A=(−8,15) B=(0,1)
4.Sprawdź czy wektory są równoległe:
a) w=[1,3] v=[2,5] b) w=[−1,−6] v=[3,18]
7 cze 20:57
Godzio:
Zad. 1
→
A(x
A,y
A) B(x
B,y
B) ⇒ AB = [x
B − x
A, y
B − y
A]
|AB| =
√(xB − xA)2 + (yB − yA)2
a) A(2,4) B(7,9)
→
AB = [7 − 2, 9 − 4] = [5,5]
|AB| =
√52 + 52 =
√2 * 25 = 5
√2
b) Próbuj sam ...
Zad. 2
A(x
A,y
A) B(x
B,y
B) C(x
C,y
C)
→ →
AB + AC = [x
B − x
A,y
B − y
A] + [x
C − x
A,y
C − y
A] = [x
B + x
C − 2x
A,y
B + y
C − 2y
A ]
Zad. 3
| | xA + xB | | yA + yB | |
SAB = ( |
| , |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
| | −2 − 4 | | 2 + 8 | |
a) S = ( |
| , |
| ) = (−3,5) |
| | 2 | | 2 | |
Zad. 4
Wekory
U = [x
U,y
U] V = [x
V,y
V] są równoległe gdy:
x
U * y
V − y
U * x
V = 0
7 cze 21:06