matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż równanie
Krysia1:
log
2
(x+2)+log
2
(x+14)=6
7 cze 20:57
Eta:
założenie: x+2>0 i x+14>0 => x > −2 log
2
64=6 log
2
(x+2)+log
2
(x+14)= log
2
64 log
2
(x+2)(x+14)= log
2
64 (x+2)(x+14)= 64 x
2
+16x−36=0 rozwiąż to równanie, pamiętaj o założeniu odp: x= 2
7 cze 21:31