oblicz x LOGARYTMY
Krysia1: log(2x−5)16=2
7 cze 20:54
skutecznie: (2x−5)2=16
(2x−5)2=42
2x−5=4
2x=10
x=5
7 cze 20:56
skutecznie: za wczasu jeszcze dodam definicję
loga(b)=c
ac=b
7 cze 20:58
skutecznie: a i jeszcze błąd, gapa ze mnie
2x−5=4
2x=9
x=9/2
7 cze 20:59
ICSP: pierwszy raz widzę coś takiego...
4 + 5 = 9

!
7 cze 20:59
Eta:
@
skutecznie 5+4=
9 
założenie: 2x−5 >0 i 2x−5≠1 => x>2,5 i x ≠3
(2x−5)
2= 4
2
2x−5=4 => x=
4,5 −−− jest rozwiązaniem
7 cze 21:00
ICSP: warto tutaj dodać ze w sposobie rozwiązania skutecznego zostało pominięte jedno rozwiązanie.
(2x−5)2 − 42 = 0
(2x−5−4)(2x−5+4) = 0
2x − 9 = 0 v 2x − 1 = 0
x = 4,5 v x = 0,5. Jednak to drugie nie należy do dziedziny równania.
7 cze 21:02
skutecznie: ICSP oraz ETA poćwiczyć refleks, jednak dzięki za czujność
7 cze 21:06
Eta:
7 cze 21:10