Wykaż podzielność przez 666
satan: Wykaż podzielność przez 666
7 cze 20:43
Nie jestem mądry: Weź trzy pierwsze liczby naturalne, podnieś je do szóstej potęgi, wstaw między nimi minus i
plus i co otrzymasz?
3
6−2
6+1
6=666
Zsumuj kwadraty pierwszych siedmiu liczb pierwszych
2
2+3
2+5
2+7
2+11
2+13
2+17
2=666
Liczba 666 jest równa różniczkowemu wielomianowi siedmiu pierwszych dzielników o wykładni
naturalnej.
W liczbie od pozycji 3151 po przecinku znajduje się 666. Co więcej, w rozwinięciu liczby do
milionowego miejsca po przecinku, "666" występuje 823 razy. Strzeżcie się koła i jego pola!
7 cze 21:21
satan: dzięki
7 cze 21:23
Nie jestem mądry: Oczywiście możesz robić eksperymenty na swojej babci

wypowiadaj liczby a kiedy usłyszysz w
odpowiedz " Przecz nieczysty " to znaczy że właśnie znalazłeś liczbę podzielną przez 666
7 cze 21:26
Vax: Zauważ, że 666 = 2*9*37
Czyli liczba jest podzielna przez 666 gdy spełnia następujące 3 warunki:
(i) dzieli się przez 2
(ii) dzieli się przez 9
(iii) dzieli się przez 37
Cechy podzielności przez 2 i 9 są powszechnie znane, więc możemy od razu zapisać nasze warunki
równoważnie:
(i) Cyfrą jedności jest liczba parzysta.
(ii) Suma cyfr danej liczby dzieli się przez 9.
Zajmijmy się teraz (iii), zapiszmy naszą liczbę w postaci (wszystko w mod 37):
n = a
0 + 10a
1 + 100a
2 + 1000a
3 + ... + 10
na
n =
= (a
0+10a
1+100a
2)+10
3(a
3+10a
4+100a
6)+10
6(...)+.... =
= (a
0+10a
1+100a
2)+(a
3+10a
4+100a
6)+... = 0 (mod 37)
A to innymi słowy znaczy tylko tyle, że suma liczb powstałych przez podział naszej liczby
(zaczynając od cyfry jedności) na liczby 3 cyfrowe jest podzielna przez 37, na przykład:
37 | 2705625 bo 625 + 705 + 2 = 36*37
Reasumując, liczba naturalna dzieli się przez 666 wtedy i tylko wtedy, gdy spełnia następujące
3 warunki:
(i) Cyfrą jedności jest liczba parzysta.
(ii) Suma cyfr jest podzielna przez 9.
(iii) Suma liczb powstałych przez podział danej liczby (zaczynając od cyfry jedności) na
liczby 3−cyfrowe jest podzielna przez 37.
Pozdrawiam
21 lip 00:28
bart: widze szatanskie zadanie
21 lip 14:44