Geometria analityczna
Komandoldr: 1. Wiedząc że A=(−1,4) B=(3,−2) C=(0,6) oblicz współrzędne wektora w, takiego że:
a) w= AB + AC b) w=2AC − 1/2 AB
2.Oblicz współrzędne S odcinka AB gdy :
a) A=(−2,2) B=(−4,8) b) A=(−8,15) B=(0,1)
3.Sprawdź czy wektory są równoległe:
a) w=[1,3] v=[2,5] b) w=[−1,−6] v=[3,18]
4. Oblicz długość wektora AB gdy (sam wektor też podać):
a) A=(2,4) B=(7,9) b) A=(−1,2) B=(2,−1)
5.Oblicz kąt pomiędzy wektorami (cosinus kąta).
a=[0,1] b=[5,12]
6. Oblicz pole i środek ciężkości trójkąta ABC gdy:
A=(3,4) B=(7,6) C=(11,8)
7 cze 20:38