matematykaszkolna.pl
Wyzwanie dla boss'ów matematycznych! Darth Mazut: Witam! Mam dziś takie króciutkie zadanko, którego aczkolwiek za nic nie umiem rozwiązać. Oblicz Pole trójkąta ABC, jeśli: |AB| = 2, |AC| = 28, kąt BCA = 60 stopni Osobiście nie umiem narysować (a co dopiero rozwiązać) takowego trójkąta, dlatego umieszczam zadanko tu i czekam na chętnych do podjęcia wyzwania.
7 cze 20:11
ICSP:
 1 
z twierdzenia cosiunsów obliczasz odcinek CB później ze wzoru : P = a*b*sinα *

2 
7 cze 20:13
Darth Mazut: Wiesz... nie miałem tego jeszcze, a jak wziąłem wzór z wiki i podstawiłem to mam tak: 22=x2+282 − (2*28x*1/2) wychodzi: x2−28x+780 = 0 Δ < 0 x ∊ ∅
7 cze 20:28
ICSP: dziwne mi tez tak wychodzi.
7 cze 20:41
ICSP: Jednakże. 2 znajduje sie na przeciw 60o, 2 jest na pewno najmniejszym bokiem. Według twierdzenia że największy kąt znajduje sie naprzeciw największego boku, można wykazać że skoro 2 jest najmniejszym bokiem a leży na przeciw kata 60(który jest 1/3 sumy miar kątów w trójkącie) tzn. że dwa pozostałe katy powinny być większe od 60o. Jest to nie możliwe ze względu na sumę miar w trójkącie. Czyli taki trójkąt nie istnieje, dlatego taki wynik w twierdzeniu cosinusów.
7 cze 20:44
ICSP: nie wiem czy dobrze gadam, ale mi sie wydaje że tka jest. Może ktoś to później potwierdzi.
7 cze 20:46
Darth Mazut: No, mi też sie wydaje, że taki trójkąt jest niemożliwy do zbudowania i podejrzewam że jest błąd w książce... Ok, dzięki za rozwianie wątpliwości emotka
7 cze 20:52
ZKS: Naprzeciw najmniejszego kąta leży najmniejszy bok w trójkącie mamy sumę miar kątów 180o więc dwa pozostałe kąty powinny być większe od 60o a to jest nie możliwe
7 cze 20:54
Eta: taki trójkąt nie istnieje bo ze wzoru sinusów
 2 28 

=

sin60o sin<B 
to sin<B = 73 −−−−−−−−−−− sprzeczność emotka
7 cze 20:54
ZKS: Jak jeszcze expert t.zn. Eta potwierdziła że taki trójkąt nie istnieje to znaczy że nie istnieje emotka
7 cze 20:59
Eta:
7 cze 21:01
ZKS: Zapomniałbym emotka dla Ciebie Eta emotka
7 cze 21:06
Eta: He he......... dzięki emotka
7 cze 21:08
Darth Mazut: Kto by pomyślał... zwykły błąd w zadaniu a sprawił, że takie uprzejmości tu padają
7 cze 21:10
ICSP: to u nas normalneemotka Szkoda tylko że czasem tyle chamstwa się tutaj zwala:(
7 cze 21:12