Wyzwanie dla boss'ów matematycznych!
Darth Mazut: Witam!
Mam dziś takie króciutkie zadanko, którego aczkolwiek za nic nie umiem rozwiązać.
Oblicz Pole trójkąta ABC, jeśli:
|AB| = 2, |AC| = 28, kąt BCA = 60 stopni
Osobiście nie umiem narysować (a co dopiero rozwiązać) takowego trójkąta, dlatego umieszczam
zadanko tu i czekam na chętnych do podjęcia wyzwania.
7 cze 20:11
ICSP: | | 1 | |
z twierdzenia cosiunsów obliczasz odcinek CB później ze wzoru : P = a*b*sinα * |
| |
| | 2 | |
7 cze 20:13
Darth Mazut: Wiesz... nie miałem tego jeszcze, a jak wziąłem wzór z wiki i podstawiłem to mam tak:
22=x2+282 − (2*28x*1/2)
wychodzi:
x2−28x+780 = 0
Δ < 0
x ∊ ∅
7 cze 20:28
ICSP: dziwne mi tez tak wychodzi.
7 cze 20:41
ICSP: Jednakże.
2 znajduje sie na przeciw 60o, 2 jest na pewno najmniejszym bokiem. Według twierdzenia że
największy kąt znajduje sie naprzeciw największego boku, można wykazać że skoro 2 jest
najmniejszym bokiem a leży na przeciw kata 60(który jest 1/3 sumy miar kątów w trójkącie)
tzn. że dwa pozostałe katy powinny być większe od 60o. Jest to nie możliwe ze względu na sumę
miar w trójkącie. Czyli taki trójkąt nie istnieje, dlatego taki wynik w twierdzeniu cosinusów.
7 cze 20:44
ICSP: nie wiem czy dobrze gadam, ale mi sie wydaje że tka jest. Może ktoś to później potwierdzi.
7 cze 20:46
Darth Mazut: No, mi też sie wydaje, że taki trójkąt jest niemożliwy do zbudowania i podejrzewam że jest błąd
w książce...
Ok, dzięki za rozwianie wątpliwości
7 cze 20:52
ZKS: Naprzeciw najmniejszego kąta leży najmniejszy bok w trójkącie mamy sumę miar kątów 180o więc
dwa pozostałe kąty powinny być większe od 60o a to jest nie możliwe
7 cze 20:54
Eta:
taki trójkąt nie istnieje
bo ze wzoru sinusów
to sin<B = 7
√3 −−−−−−−−−−− sprzeczność
7 cze 20:54
ZKS: Jak jeszcze expert t.zn.
Eta potwierdziła że taki trójkąt nie istnieje to znaczy że nie
istnieje
7 cze 20:59
Eta:
7 cze 21:01
ZKS:
Zapomniałbym

dla Ciebie
Eta
7 cze 21:06
Eta:
He he......... dzięki
7 cze 21:08
Darth Mazut: Kto by pomyślał... zwykły błąd w zadaniu a sprawił, że takie uprzejmości tu padają
7 cze 21:10
ICSP: to u nas normalne

Szkoda tylko że czasem tyle chamstwa się tutaj zwala:(
7 cze 21:12