pytanie
tn: cos jest jedyną z pośród czterech funkcji trygonometrycznych która jest parzysta, zatem sin,tg,
ctg
są nieparzyste => sin(−2) = −sin(2)
a czy tak samo moze byc dla cos?
7 cze 20:06
Eta:
sin(−x)= −sinx , tg(−x)= −tgx , ctg(−x)= − ctgx
cos(−x)= +cosx
7 cze 21:50
tn: czyli cos(−x) nie mogę przedstawić jako −cos(x), tak mógłbym zrobić tylko dla sin, tg i ctg
zgadza sie?
7 cze 22:00
Eta:
tak
7 cze 22:02
tn: | | 32π | |
Eta, a jak obliczyć sin(− |
| |
| | 3 | |
7 cze 22:31
Eta:
| | 32π | | 2 | | 2 | | π | | π | |
sin(− |
| )= −sin(10π+ |
| π)= − sin |
| π= −sin(π− |
| )= −sin |
| = |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
7 cze 22:42
tn: ok, wielkie dzieki za wyjaśnienie

mam jeszcze pewien problem
jak uzasadnić że tgβ + ctgβ (β∊R)nie możne być wartością funkcji sinus
nie może być bo ZW sinusa to <−1,1>a nie wykluczone że jeśli kat β będzie równy 45
a zatem sinus wynosiłby 1+1 = 2
2 nie należy do ZW
ale jak to uzasadnić inaczej, lub fachowo tak aby było OK
7 cze 22:48
Godzio:
| | sinβ | | cosβ | | sin2β + cos2β | |
tgβ + ctgβ = |
| + |
| = |
| |
| | cosβ | | sinβ | | sinβcosβ | |
| | 1 | | 2 | | 2 | |
= |
| = |
| = |
| |
| | sinβcosβ | | 2sinβcosβ | | sin2β | |
2 = sin2β * sinα
Iloczyn dwóch sinusów nigdy nie da wartości większej niż 1
7 cze 22:56
tn: a tak jak ja napisałem jest źle, czy też może być?
7 cze 23:07