wzajemne polozenie okregow
plani: Jak moge r obliczyc? okrag o srodku w punkcie O jest styczny do l, a okrag o srodku S jest
styczny do prostej k. Oblicz promienie tych okregow oraz odleglosc pomiedzy ich srodkami.
Okres wzajemne polozenie tych okregow.
a) l: x=−2, O(−3,−3) k: y=−6, S(−3,−4)
b) l: x=2, O(0,2) k: y=4, S(4,0)
7 cze 20:00
7 cze 20:01
plani: No nie wiem czy o to chodzilo. Odleglosc pomiedzy punktami wiem jak obliczyc, ale mam problem
ze wzajemym polozeniem a do tego promien potrzebny.
7 cze 20:04
ICSP: ja ci nie podałem wzoru na odległość między punktami tylko na promień w twoim zadaniu.
7 cze 20:12
plani: tylko ze ja takiego wzoru w zyciu nie widzialem, nawet w ksiazce : P nie wiem jak to podstawic
do tej postaci ogolnej co tam jest w tym wzorze.
7 cze 20:17
ICSP: Czyli idziemy na około

1. Wyznaczasz prostą prostopadłą do prostej l przechodzącą przez środek Okręgu.
l : x = −2. Prosta prostopadła przechodząca przez srodek okręgu to y = −3
2. Rozwiązujesz układ równań z tymi dwiema prostymi
x = 2
y = −3
otrzymujesz punkt A(2;−3) oczywiście punkt A należy do okręgu
3. Obliczasz długość promienia okręgu o środku O
S(−3;−3) , A(2;−3)
|SA| = r = 5
Tak samo z prostą k
7 cze 20:28
ICSP: ja pie....e
Wróćmy do punkt 2:(
x = − 2
y = −3
A(−2;−3)
3. S(−3;−3) , A(−2;−3)
|SA| = 1
7 cze 20:32
plani: wlasnie cos mi sie nie zgadzalo

chyba kumam juz, a moglbys zobaczyc czy zgadza mi sie
prosta k, czyli |SA| = 2?
7 cze 20:47