matematykaszkolna.pl
wzajemne polozenie okregow plani: Jak moge r obliczyc? okrag o srodku w punkcie O jest styczny do l, a okrag o srodku S jest styczny do prostej k. Oblicz promienie tych okregow oraz odleglosc pomiedzy ich srodkami. Okres wzajemne polozenie tych okregow. a) l: x=−2, O(−3,−3) k: y=−6, S(−3,−4) b) l: x=2, O(0,2) k: y=4, S(4,0)
7 cze 20:00
7 cze 20:01
plani: No nie wiem czy o to chodzilo. Odleglosc pomiedzy punktami wiem jak obliczyc, ale mam problem ze wzajemym polozeniem a do tego promien potrzebny.
7 cze 20:04
ICSP: ja ci nie podałem wzoru na odległość między punktami tylko na promień w twoim zadaniu.
7 cze 20:12
plani: tylko ze ja takiego wzoru w zyciu nie widzialem, nawet w ksiazce : P nie wiem jak to podstawic do tej postaci ogolnej co tam jest w tym wzorze.
7 cze 20:17
ICSP: Czyli idziemy na okołoemotka 1. Wyznaczasz prostą prostopadłą do prostej l przechodzącą przez środek Okręgu. l : x = −2. Prosta prostopadła przechodząca przez srodek okręgu to y = −3 2. Rozwiązujesz układ równań z tymi dwiema prostymi x = 2 y = −3 otrzymujesz punkt A(2;−3) oczywiście punkt A należy do okręgu 3. Obliczasz długość promienia okręgu o środku O S(−3;−3) , A(2;−3) |SA| = r = 5 Tak samo z prostą k
7 cze 20:28
ICSP: ja pie....e Wróćmy do punkt 2:( x = 2 y = −3 A(2;−3) 3. S(−3;−3) , A(2;−3) |SA| = 1
7 cze 20:32
plani: wlasnie cos mi sie nie zgadzalo emotka chyba kumam juz, a moglbys zobaczyc czy zgadza mi sie prosta k, czyli |SA| = 2?
7 cze 20:47