funkcje
Madziunia: WYZNACZ ROWNANIE PROSTEJ PQ SPRAWDZ CZY NALEZY DO NIEJ PUNKT C .
A) P=(−2,1) Q=(2,5) C=(4,8)
B) P=(1,−7) Q=(3 −1) C=(−2 9)
7 cze 19:44
7 cze 19:46
Bogdan:
prosta z punktami P, Q: y = a
1x + b
1,
prosta z punktami P, C: y = a
2x + b
2
| | 4 | | 7 | |
a1 = |
| = 1, a2 = |
| ≠ a1, punkty P, Q, C nie są współliniowe. |
| | 4 | | 6 | |
Podobnie rozwiązuje drugi przykład
7 cze 19:48
ICSP: Bogdan ale w poleceniu jest wyznacz równanie prostej. Chyba samo podanie współczynnika
kierunkowego nie wystarczy.
7 cze 19:49
Bogdan:
jest to metoda sprawdzania współliniowości punktów bez wyznaczania równań prostych.
7 cze 19:50
Bogdan:
Jeśli w zadaniu jest polecenie, żeby wyznaczyć prostą, to nie ma wyjścia,
trzeba ja wyznaczyć.
7 cze 19:52