zad>....
Ewelina:):: Udowodnij , że liczba postaci (1+x)2 - (x-3), dla x ∈ N , jest podzielna przez 2 ?
2 mar 20:52
Bogdan:
(1 + x)2 - (x - 3) = 1 + 2x + x2 - x + 3 = x2 + x + 4 = x(x + 1) + 4.
Iloczyn x(x + 1) to iloczyn dwóch kolejnych liczb naturalnych, a wśród dwóch
kolejnych liczb naturalnych jest jedna liczba parzysta i jedna nieparzysta.
Taki iloczyn jest równy zero lub jest parzysty. Zero lub liczba parzysta
powiększona o 4 jest parzysta, a więc podzielna przez 2.
2 mar 21:17
Ewelina;):: dzięki ratujesz mnie

2 mar 21:47
Bogdan:
2 mar 22:04