Prosze pomóżcie ;(
Maja: Rozwiąż nierówności
(x − 4)2 + (x − 4)(x+2) > 0
7 cze 18:33
ysiulec:

x1 = 4, krotność = 3
x2 = −2, krotność = 1
x∊ (−∞;−2) u (4; ∞)
7 cze 18:50
ysiulec: Pardon za te bzdury wyżej...
7 cze 18:51
;): (x − 4)(2x − 2) > 0
(x − 4)(x − 1) > 0 ⇒ x∊(−∞,1)∪(4,∞)
7 cze 18:53
Maja: Ale nie rozumiem jak to zrobiłeś

skąd sie to wzięło

/ : (x − 4)(x − 1) > 0
7 cze 20:53
ZKS:
(x − 4)2 + (x − 4)(x+2) > 0
(x − 4)(x − 4) + (x − 4)(x + 2) > 0
(x − 4)(x − 4 + x + 2) > 0
(x − 4)(2x − 2) > 0
(x − 4)(x − 1) > 0
7 cze 20:57