rozwiąż
kama: zapisz w najprostszej postaci (2x+5)2
2 mar 20:45
Mickej: to jest najprostsza postać

ale możesz wymnożyć i bedzie
4x
2+20x+25
2 mar 20:47
2 mar 20:47
Mickej: a co kimi chcesz jakieś zadanko do rozwiązania

2 mar 20:48
2 mar 20:49
Mickej: nie no mam zaledwie 182 cm wzrostu

to nie taki wielki ale mleko pije
2 mar 20:51
kama: 3(a+2b)(2b-a)-4(a+3b)2 =
2 mar 20:52
kimi:
wzorki się w pas kłaniają

( a +2b) = ( 2b+a)
więc:
3( 2b +a )( 2b - a) - 4( a
2 +6ab + 9b
2)=
= 3( 4b
2 - a
2) - 4a
2 - 24ab -36b
2=
= 12 b
2 - 3a
2 - 4a
2 - 24ab -36b
2=
= -24b
2 - 7a
2 - 24ab
2 mar 20:59
kama: 3S
2-(4p-3s)(p-s)-p(3p-s)+2s
2
2 mar 21:06
kimi:
5s2 -( 4p2 - 4ps - 3ps +s2) - 3p2 +3ps=
= 5s2 - 4p2 +7ps - s2 - 3p2 +3ps=
= 4s2 - 7p2 +10 ps
2 mar 21:13
kama: (3x-4)2≥9x2
2 mar 21:24
kama: no prosze
2 mar 21:32
kimi:
ze wzoru ( a - b)
2 = a
2 - 2ab +b
2 ( musisz zapamiętac ten wzór


!
czyli:
9x
2 - 24x + 16 ≥ 9x
2
- 24x ≥ 16 / : ( - 24)
pamiętamy o zmianie zwrotu
to x ≤ - 16/ 24
x ≤ - 2/3 więc x€ ( -∞, - 2/3>
włącznie z - 2/3
2 mar 21:37
kama: thęx
2 mar 21:53