Rozwiąż nierówność: x^4 - x^2 + 24 ≥ 12(x^2 - 1)
ysiulec: Rozwiąż nierówność: x4 − x2 + 24 ≥ 12(x2 − 1)
Trochę mnie przerósł ten przykład. Podstawiając t = x2 wyszła mi Δ∠0, kosmos.
Jak je ugryźć? Czy przenieść to co po prawej od razu na lewą i wymnożyć ten nawias?
pozdr
7 cze 18:15
Grześ: zrób to podstawienie

t=x
2
t
2−t+24≥12t−12
t
2−13t+36≥0
Δ
t=169−144=25
(t−4)(t−9)≥0
Dalej sam/a
7 cze 18:46
ysiulec: Dzięki Grzesiu, jednak intuicja dobrze mi mówiła

dla tych którzy nie wiedzą co dalej:
(t−4)(t−9)≥0
(x
2−4)(x
2−9)≥0
(x−2)(x+2)(x−3)(x+3)≥0
Potem już każdy wie co trzeba zrobić, szkicujemy wykres wielomianu.
Rozw: x∊(−∞;−3> u <−2;2> u <3;∞)
7 cze 19:00
m: x4 − x2 + 24 ≥ 12(x2 − 1)
x4 − x2 + 24 ≥ 12x2 − 12
x4 − 132 + 36 ≥ 0
x2=t
t2−13t+36 ≥ 0
Δ=25 ⇒ √Δ=5
t1=4
t2=9
(t−4)(t−9) ≥ 0
(x2−4)(x2−9) ≥ 0
(x−4)(x+4)(x−3)(x+3) ≥ 0
x=4 ∨ x=−4 ∨ x=3 ∨ x=−3
7 cze 19:01
m: Oczywiście:
(x−2)(x+2)(x−3)(x+3) ≥ 0
x=2 ∨ x=−2 ∨ x=3 ∨ x=−3
Przepraszam.
7 cze 19:01
m: Przez ten upał zapomniałem, że to nierówność, ok nie patrzcie na moje bzdury.
7 cze 19:03