oblicz log x
JUTRO ZALICZAM POMOŻECIE ?: oblicz log
a) logX = log5 + log4 + log6= log 5*4*6=log 120
b) logX = log40 − log5 = log40 : 5= log8
c) log x= 0,5log5 + 0,5log2 = log 5
12 + log 2
12 = log10
14
| | 2 | | 4 | | 8 | | 15 | |
d) log8 x= log8 0,4 + log8 2 |
| + log8 15 = log8 |
| * |
| * |
| = log8 |
| | 3 | | 10 | | 3 | | 1 | |
| | 2 | | 8 | | 15 | | 6 | | 40 | | 54000 | |
|
| * |
| * |
| = log8 |
| * |
| * U {225}{15} = log8 |
| = |
| | 5 | | 3 | | 1 | | 15 | | 15 | | 15 | |
log
8 3600
7 cze 15:56
JUTRO ZALICZAM POMOŻECIE ?: podbijam
7 cze 19:19
Artur.: pisz wszystko w jednym temacie..
7 cze 19:20
JUTRO ZALICZAM POMOŻECIE ?: podbijam x2
7 cze 22:36
Eta:
c) logx= 0,5( log5+log2)
logx= 0,5*log10
logx= 0,5*1
logx= 0,5
x= 10
0,5
d) Co Ty "wyprawiasz" z mnożeniem ułamków?
| | 4 | | 8 | |
|
| * |
| *15= ......... uprość ( poskracaj) i otrzymasz = 16
|
| | 10 | | 3 | |
to: log
8x= log
816
x= 16
7 cze 23:27
JUTRO ZALICZAM POMOŻECIE ?: myliło mi się ciągłe dodawanie ułamków, że ma być zawsze na dole ta sama podstawa, a to
przecież w dodawaniu tylko

dziękuję za wytłumaczenie
8 cze 06:44