Oblicz LOGab, wiedząc, że
JUTRO ZALICZAM POMOŻECIE ?: Oblicz LOGab, wiedząc, że:
log10a = 2010 i log 10b = 1020
log10a = 2010
log10 logA = 2010
log10 = 1
logA = 2010 − 1 = 2009
a = 102009
log 10b = 1020
log10 − logB = 1020
logB = 1020 − 1
logB = 1019
b = 101019
logAB = ?
log102009 + log101019 = log102009 * 1019
dobrze to zrobiłem bo coś mi się nie wydaje
7 cze 15:09
dooominisia: log10a=2010
a=102010
7 cze 16:01
JUTRO ZALICZAM POMOŻECIE ?: dooominisia tak jak mam zrobiony tamten logarytm to zrobiła mi nauczycielka u której to
zaliczam więc A = 102009
pkt A przepisałem z zeszytu tak jak Ona mi zrobiła
7 cze 16:10
JUTRO ZALICZAM POMOŻECIE ?: podbijam
7 cze 19:19
JUTRO ZALICZAM POMOŻECIE ?: podbijam x2
7 cze 22:36
Eta:
log10 −logb= 1020
−logb= 1020 −1
logb=
−1019
b= 10
−1019
a*b= 10
2009*10
−1019= 10
990
logab= log10
990= 990log10= 990*1= 990
7 cze 23:04
JUTRO ZALICZAM POMOŻECIE ?: dziękuję za wyjaśnienie, znalazłem w internecie rozwiązanie, ale dziwnie było napisane i nie
rozumiałem tego do końca
7 cze 23:10