Funkcje - proszę o sprawdzenie
Misiek: Proszę o sprawdzenie, czy dobrze zrobiłem:
Dana jest funkcja g (x) = x2 −3.Znajdz argument dla którego wartość funkcji wynosi 1
1=x2−3
x2 = −4
x = −√2
Oraz tego juz nie umiem:
Sprawdz czy do wykresu f(x) = 1/(2−x) należy punkt A= ( √3, 2+√3
7 cze 13:20
Godzio:
Zad. 1
x2 − 3 = 1 ⇒ x2 = 4 ⇒ x = 2 lub x = −2
Zad. 2
Podstaw ten punkt i sprawdź czy lewa = prawa
7 cze 13:25
Misiek: No fakt, w pierwszym dowaliłem, a skąd bierze się to x = −2?
7 cze 13:30
Misiek: aha juz wiem bo −2
2 to tez 4

a w drugim mam podstawić 2+
√3 = 1/2−
√3 
Czy tylko jedną współrzędną się podstawia>?
7 cze 13:42
Godzio:
Nie −2
2 tylko (−2)
2 
−2
2 = − 4 (−2)
2 = 4
Obie, i teraz usuń niewymierność po prawej i zobacz czy L = P
7 cze 13:48
Misiek: yhm czyli jak to zrobić bo kiepsko u mnie z matematyką, na pierwszy rzut oka widać, że to
nierówność
7 cze 14:05