matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
równanie logarytmiczne
:):
Rozwiąż równanie: log
7
(x−2)−log
7
(x+2)=1−log
7
(2x−7)
7 cze 13:08
Godzio:
log
7
(x − 2) − log
7
(x + 2) = 1 − log
7
(2x − 7) (dziedzinę sobie określ)
x − 2
7
log
7
= log
7
x + 2
2x − 7
x − 2
7
=
x + 2
2x − 7
(x − 2)(2x − 7) = 7(x + 2) 2x
2
− 11x + 14 = 7x + 14 2x
2
− 18x = 0 2x(x − 9) = 0 x = 0 ∉ D lub x = 9
7 cze 13:52
:):
Dziękuję bardzo za pomoc
7 cze 17:10