Przekształcić przez podstawienie bernuliniego w równanie różniczkowe niejednorod
aga: Przekształcić przez podstawienie bernuliniego w równanie różniczkowe niejednorodne y'−y=x/y2
7 cze 10:48
Jack:
y'y
2−y
3=x
Podstawienie:
z=y
1+2=y
3
z'=3y
2y' / :3
13z'=y
2y'
Wracamy do równania:
13z'−z=x
CORJ:
13z'=z
ln |z| = 3x+c
1
z=Ce
3x (*)
CORN (uzmiennienie stałej C=C(x) ):
z'=3xe
3x+c'e
3x
Podstawiamy do równania :
C'e
3x=3x
C'=3xe
−3x
C=∫3xe
−3x dx
C=−
13e
−3x(3x−1) + C
1
Wracamy do równania sprzed uzmiennienia stałej (*):
z=(−
13e
−3x(3x−1) + C
1)e
3x
z=−
13(3x−1)+C
1e
3x
Kolejne powrotna zamiana (z=y
3)
y
3=−
13(3x−1)+C
1e
3x
y=
3√−13(3x−1)+C1e3x
Mam nadzieję że uniknąłem literówek...
11 cze 00:11
Jack:
poprawka (8. wiersz od dołu):
C=−13e−3x(3x+1) + C1
i dalej...
y3=−13e−3x(3x+1) + C1
y=3√−13e−3x(3x+1) + C1
11 cze 00:26