zapisz równanie okręgu w postaci kanonicznej
monia: proszę o pomoc na dziś x2+y2+4x−2y−20=0
7 cze 07:58
kachamacha: (x+2)2+(y−1)2−4−1−20=0
(x+2)2+(y−1)2=25
7 cze 09:12
monia: dziękuję za pomoc
7 cze 23:31
Gustlik: Kachamacha, większość uczniów Cię teraz zapyta: skąd wzięłaś to −4−1−20?
Ja wiem, skąd to wzięłaś, ale ta metoda to jedna z trudniejszych.
Na przekształcenie równania okręgu są trzy proste wzory:
https://matematykaszkolna.pl/forum/forum.py?komentarzdo=1471
i nie trzeba wymyślać liczb pasujących do wzoru skróconego mnożenia.
Pozdrawiam
9 cze 02:57