Długość łuku
Aga: Oblicz długość łuku:
y=2√2 0≤x≤1
niestety nie mogę sobie z tym poradzić, pomimo podstawiania do wzoru..
6 cze 23:37
Godzio:
Popraw wzór, bo tutaj nie trzeba wzoru, żeby długość łuku policzyć ...
6 cze 23:46
Aga: a jak inaczej mam to wyliczyc?
6 cze 23:48
ICSP: według mnie to będzie 1.
6 cze 23:50
Godzio:
y = 2√2 −− to jest wzór funkcji na 100% ?
6 cze 23:51
Aga: w książce wynika, że długość wynosi, ale ja nie moge do tego dojść...
2
L= 12 ∫ √(4+y2) dy = √2 + ln(1+√2)
0
6 cze 23:53
Aga: 2P{x} przepraszam, źle napisałam
6 cze 23:53
Aga: 2√x
6 cze 23:53
ICSP: moim zdaniem trzeba wyliczyć:
0∫1√1+1x
6 cze 23:55
Godzio:
f(x) = 2
√x 0 ≤ x ≤ 1
l =
01∫
√1 + 1/xdx
| | √x + 1 | |
∫√1 + 1/xdx = |
| dx = ... |
| | √x | |
√x = t ⇒ x = t
2
... = 2∫
√t2 + 1 = [
https://matematykaszkolna.pl/forum/64111.html ] =
= t
√t2 + 1 + ln|t +
√t2 + 1| + C =
√x√x + 1 + ln|
√x +
√x + 1| + C
√x√x + 1 + ln(
√x +
√x + 1) |
01 =
√2 + ln(1 +
√1 + 1) =
√2 + ln(1 +
√2)
6 cze 23:57
Aga: slicznie dziekuje
7 cze 00:04