Wyznaczyć ekstrema
Leukos: trzeba wyznaczyć ekstrema i trochę się pogubiłem
f(x)=x3+x2
f(x)=3x2+2x
6 cze 22:24
Bogdan:
to pokaż, co zrobiłeś
6 cze 22:26
Leukos: nieweim czy to dobrze rozwiązałem
f(x)=3x2+2x
x(3x+2)=0
x=0 3x=−2
x=−2/3
6 cze 22:59
Bogdan:
| | 2 | |
Drobna korekta i kosmetyka: f '(x) = 3x2 + 2x = 3x(x + |
| ) |
| | 3 | |
| | 2 | |
f '(x) = 0 dla x = 0 lub dla x = − |
| |
| | 3 | |
| | 2 | |
I pochodna zmienia znak z plus na minus w x = − |
| , tu jest maksimum |
| | 3 | |
oraz z minus na plus w x = 0, tu jest minimum.
y
min = f(0) = ...
6 cze 23:24
Leukos:

ok dzieki a to
y=
14x
4−x
2
y=x
3−2x=x
2(x−
12)
f(x)=0 x
1=0 x
2=
12
gdzie max x=
12 a min x=0
7 cze 05:09