z parametrem
Nik: parametr
Określ, dla jakich wartości parametru m suma kwadratów pierwiastków równania
3x2 − 2mx − (m2 − 1) = 0 jest najmniejsza
6 cze 22:15
Nik: prosze o pomoc !
6 cze 22:24
Bogdan:
Najpierw założenie: Δ ≥ 0
Podaj rozwiązanie tej nierówności, potem zrobimy razem dalej.
6 cze 22:28
Lajos: Δ=4m
2−12m
2+12= −8m
2+12
Δ
2=0−4(−8)(12)=384
√Δ=4
√24
6 cze 22:39
Lajos: ups nie ta strona

!
6 cze 22:39
Lajos: o a jednak ta

czy dobrze to rozwiazalem ?
6 cze 22:40
Bogdan:
Nie jest dobrze, jeszcze raz wyznacz Δ i uważaj na znaki.
6 cze 22:44
Lajos: ehh nie wiem gdzie jest błąd..
6 cze 22:48
Kasia: Δ = 4m2 + 4 * 3 * (m2 − 1) = 4m2 + 12m2 − 12 = 16m2 − 12 ...
6 cze 22:54
Bogdan:
Rozwiąż teraz nierówność: 16m2 − 12 ≥ 0, nie stosuj Δ.
6 cze 22:55
6 cze 22:57
Lajos: | | √12 | |
m≥ |
| <= o to chodziło ? |
| | 4 | |
6 cze 23:00
Kasia:
| | √3 | | √3 | |
16(m − |
| )(m + |
| ) ≥ 0 |
| | 2 | | 2 | |
6 cze 23:05
Bogdan:
Chciałbym zobaczyć, jak doszedłeś do swojego wyniku. Pokaż swoje obliczenia krok po kroku.
6 cze 23:06
Lajos: patrzac na to, co napisała Kasia, moje rozwiązanie jest bezsensu
6 cze 23:07
Bogdan:
Kasiu − widzę, że masz ochotę rozwiązywać zadanie za Lajosa, to kontynuuj, ja
wychodzę z tego wątku.
6 cze 23:08
Kasia:

oznaczyłam
To teraz podaj przedział
6 cze 23:11
Kasia:
| | √3 | | √3 | |
Δ ≥ 0 ⇔ m∊(−∞, − |
| >U< |
| , +∞) |
| | 2 | | 2 | |
6 cze 23:15
Lajos: kąpałem się nie mogłem odpisać
dziekuje bardzo !
6 cze 23:18
Kasia: To jeszcze nie koniec

Zaraz napiszę drugą część tylko coś dokończę
6 cze 23:19
Kasia:
Część druga:
x
12 + x
22 = (x
1 + x
2)
2 − 2x
1x
2
Wzory Viete'a to:
| | c | | −(m2 − 1) | |
x1 * x2 = |
| = |
| |
| | a | | 3 | |
| | 2 | | −(m2 − 1) | |
(x1 + x2)2 − 2x1x2 = ( |
| )2 − 2 * |
| = (*) |
| | 3 | | 3 | |
4 + 6m
2 − 6 = 6m
2 − 2
x
12 + x
22 = 6m
2 − 2
Sprawdź czy dobrze obliczyłam

Mogłam gdzieś się pomylić
6 cze 23:35
6 cze 23:38
Kasia: Ajć taki błąd − <przerażona> Dzięki
Eta 
Zaraz poprawię
6 cze 23:39
Kasia:
Wzory tak jak wyżej to mamy:
| | c | | −(m2 − 1) | |
x1 * x2 = |
| = |
| |
| | a | | 3 | |
| | 2m | | −(m2 − 1) | |
(x1 + x2)2 − 2x1x2 = ( |
| )2 − 2( |
| ) = (*) |
| | 3 | | 3 | |
| | 4m2 | | 2m2 − 2 | |
(*) = |
| + |
| / * 9 |
| | 9 | | 3 | |
4m
2 + 6m
2 − 6 = 10m
2 − 6
x
12 + x
22 = 10m
2 − 6
Eto nadal gdzieś "upadłam"

?
6 cze 23:42
Kasia:
Jeżeli się nie potknęłam to dokończę:
Pytanie było dla jakiego m przyjmuje najmniejszą wartość − patrzymy na wykres = ma on ramiona w
górę, więc jest to funkcja rosnąca. Więc wystarczy policzyć tylko x wierzchołka => x
w
I masz odpowiedź jak się nie pomyliłam wyżej

Oczywiście sprawdź czy to należy do dziedziny
6 cze 23:55
Kasia:
Poprawka:
| | 0 | |
xw = |
| = 0  |
| | 10 | |
7 cze 00:02
Bogdan:
Twoje rozwiązanie Kasiu zawiera błędy i nie jest poprawne.
Jeśli mnożysz obustronnie przez 9, to otrzymujesz:
9(x1 + x2)2 − 18x1x2 = 4m2 + 6m2 − 6.
Ponadto nie powinno być oznaczenia xw, bo zmienną nie jest x, a jest m.
7 cze 00:19