PYTANIE
tn: dlaczego sin(5π) = sin π
6 cze 22:13
Bogdan:
Narysuj wykres y = sinx i zobacz
6 cze 22:16
Anna: sin(5π) = sin(2*2π + π) = sinπ (odrzucamy wielokrotność kata pełnego)
6 cze 22:17
6 cze 22:52
tn: jak obliczyć wartosć
6 cze 22:53
Anna: | | 17π | | 17π | | 18 | | π | |
tg(− |
| ) = −tg( |
| ) = −tg( |
| π− |
| ) = |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
| | π | | π | | π | |
= −tg(3*2π− |
| ) = −tg(− |
| ) = tg |
| = √3 |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
6 cze 23:02
tn: korzystasz z własności okresowości, aby sprowadzić do miary kąta którego miarę znamy
6 cze 23:08
Anna: tak
6 cze 23:09
tn: a dla tg(20pi)
6 cze 23:14
Anna: tg(20π) = tg(10*2π) = tg0 = 0
6 cze 23:24
7 cze 18:40
tn: ?
7 cze 19:13