parametr
Lajos: Oblicz dla jakich wartośći parametru m punkt przecięcia się prostych danych równaniami:
| | m | | 3 | | 1 | | 4 | |
y= |
| x − |
| i y= − |
| x + |
| leży na osi układu współrzędnych |
| | 2 | | 2 | | m | | m | |
6 cze 22:13
Lajos: Czy należy zrobić z tego układ równań, wyznaczyć x i y ?
6 cze 22:28
Bogdan:
na której osi?
6 cze 22:29
Lajos: w treśći zadania jest tylko to co podałem..
6 cze 22:33
Bogdan:
Układ współrzędnych ma dwie osie: oś odciętych i oś rzędnych.
Mamy dwie proste:
k1: y = a1x + b1,
k2: y = a2x + b2.
Jeśli punkt wspólny prostych leży na osi odciętych, to w miejsce y wstawiamy 0, wyznaczamy
z każdego równania zmienną x i porównujemy otrzymane wyniki ze sobą, z tej równości
wyznaczamy wartość parametru m
Jeśli punkt wspólny prostych leży na osi rzędnych, to w miejsce x wstawiamy 0, wyznaczamy
z każdego równania zmienną y i porównujemy otrzymane wyniki ze sobą, z tej równości
wyznaczamy wartość parametru m.
Trzeba pamiętać o przyjęciu założenia: m ≠ 0.
6 cze 22:42