Rozwiąż układ równań
Jośka:
3x−2y=8
x+12y=−10
to układ równań, zrobiłam ale nie jetem pewna czy dobrze, gdyby ktoś mógł niech zrobi ja
sprawdzę sobie czy mam dobrze.
6 cze 22:00
Eta:
Najpierw napisz swoje rozwiązanie,
6 cze 22:02
Bigos: Z drugiego równania przenosisz 12y na drugą stronę żeby po lewej stronie był sam X.
Potem wstawiasz w pierwszym równaniu zamiast X=−10−12y
więc w pierwszym równaniu masz 3(−10−12y)=8
wyliczasz ile równa się y.
Wstawiasz wartość y do drugiego równania i wychodzi x.
Wątpie czy byś mogła się gdzieś pomylić.
6 cze 22:07
Jośka:
3x−2y=8 /*6
x+12y= −10
18x−12y=48
x+12y= −10
+________
19x=38
x=12,5
2,5+12y= −10
12y= −10 − 2,5
12y= −12,5 | /12
y= −0,96
6 cze 22:08
Jośka: tak tylko pominąłeś fakt że w pierwszym wzorze jest jeszcze −2y
6 cze 22:11
Eta:
38 : 19 = 2
6 cze 22:11
Eta:
odp:
x=2 , y= −1
6 cze 22:12
Jośka: dziękuje Eta

Taki mały błąd a wszystko chrzani... małe niedopatrzenie.
Jeszcze raz wielkie dzięki
6 cze 22:13
Bigos: no tak, to jest małe przeoczenie... no ale wiesz o co chodzi więc powinnas to zrobic bez
problemów
6 cze 22:18
Eta:
Całe szczęście,że nie jesteś
saperem
6 cze 22:18
Eta:
To co napisałam, to oczywiście skierowane do
Jośka
6 cze 22:24