Jesli ktoś by wiedział jak to zrobić, bardzo prosze o pomoc
Hektor: Wyznacz równania prostych przechodzących przez poczatek układu współrzednych i stycznych
do okręgu o środku w punkcie S(4,0) i promieniu równym 2.
2 mar 20:00
Mickej: zaraz objasnie
2 mar 20:11
Mickej: przechodzi przez początek układu współrzędnych czyli ma równanie y=ax ale mi sie to nie
przyda bardziej przyda sie to ze przechodzi przez punkt
A=(0,0) r=2 S=(4,0)
równie okręgu możemy zapisać więc
(x-4)
2+(y-0)
2=2
2
do stycznej nalezy A(0,0)
więc
(x-4)(0-4)+(y-0)(0-0)=4 z czego x wychodzi 3
drugie równanie to równanie okręgu do którego podstawiasz nasze x=3 i wyznaczasz y dasz
rade
2 mar 20:19
Hektor: Bardzo dziękuje, z dokonczeniem powinienem sobie poradzić
2 mar 20:25