Funkcja trygonometryczna kąta ostrego
fawww: A takie 2 zadanka z trygonometrii ..
zd1. W trapezie prostokątnym kąt ostry 45stopni, krótsza przekątna ma długość 10cm,a wysokość
8cm. Oblicz pole P trapezu.
zd2.Oblicz pole P i obwód L trapezu równoramiennego, którego dłuższa podstawa ma długość 16cm,
ramię 6cm i kąt ostry trapezu ma miarę 60 stopni
6 cze 21:43
Anna: pomagam
6 cze 21:45
Anna: Zad. 1. b2+h2=d2
b2+82=102
b2= 100−64
b2=36 ⇒ b=6cm
a−b = h (bo ΔCEB jest prostokątny równoramienny)
a−6 = 8 ⇒ a = 14cm
Podstaw do wzoru na pole trapezu.
6 cze 21:54
fawww: a można rysunek do tego prosić =//
6 cze 21:58
Anna:

Zad.1. rys (bo nie dotarł, nie wiem dlaczego)
6 cze 22:00
Anna:

2h = 6
√3 ⇒
h = 3√3 cm
16−b = 6 ⇒
b = 10 cm
| | 1 | | 1 | |
P = |
| (a+b)*h = |
| (16+10)*3√3 = 13*3√3 = 39√3 cm2 |
| | 2 | | 2 | |
ob= a+b+2c = 16+10+12=
38cm
Wynik do zad 1. P = 80cm
2
6 cze 22:10
fawww: jeszcze jedno..
Pole P rombu o boku a jest równe 40, Kąt ostry β, między bokiem rombu a dłuższą przekątną ma
miarę 40 stopni. Oblicz długość boku rombu. Wynik zaokrąglij do 0,01.
6 cze 22:32
Anna: Piszę
6 cze 22:33
Anna:

P= a*a*sin2β
a
2*sin80
0 = 40
0
a
2 = 40,6174
a = 6,3731... ≈ 6,37
6 cze 22:44
fawww: dziekuje
6 cze 22:51