PROblem
TOmek: Rozwiąż układ równań
klamra
2x−y+4=0
y+1=|x−2|
koniec klamry
Dlaczego nie mozna rozpisać pierwszego równania jako y+1=x−2 v −y−1=x−2 i pozniej podstawic
do pierwszego równania?
6 cze 21:24
Godzio:
A dla y = −3 jest to prawdziwe ? −− właśnie dlatego
6 cze 21:27
Godzio:
Z definicji wartości bezwzględnej korzystamy tylko wtedy gdy obie strony są dodatnie, w tym
wypadku lewa nie zawsze musi być dodatnia
6 cze 21:28
TOmek: ok, czyli najlepiej bedzie z pierwszego wyznaczyc y i pózniej podstawic do drugiego? ok
6 cze 21:29
TOmek: ok ,zrobiłem ,dziekuje
6 cze 21:32
Godzio:
6 cze 21:36